MUĞLA ORTACA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kültür

Ortaca´nın Kültürel Yapısı

        Hızla büyüyen Ortaca’ da bugün yerli halktan daha çok dışarıdan gelip yerleşen vatandaşlarımız vardır. Ortaca yerlisinin kalan son kuşakları, Anadolu geleneklerine bağlı giyim tarzı yanında; örf, adet, geleneklerine bağlı bir yaşam sürdürmektedir. Mahallerimizde hala imece usulü yardımlaşmamın yanında, yerli halkın dışarıdan gelen vatandaşlara da hoşgörülü davranması; bölge insanımızın misafirperver ve yardımseverliğinin bir göstergesidir. Ortaca yerlisinin sanatsal ve kültürel yönlü çalışmaları eskiye dayanır. 1969 yılında, Ortaca’ da henüz elektriklerin olmadığı dönemde tiyatro ve folklor ekipleri oluşturulmuştur. 1992 yılında ilk kez Ortaca Festivali yapılmış olup, her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kapsayarak, Ortaca Çevre ve Turizm Kültür Festivali adı altında yapılır. Muğla ili içerisinde en çok Kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı ilçe Ortaca’ dır.

        Ortaca Belediyesinin 9 yıldır çıkartmış olduğu 5000 tirajlı EKİN Kültür Sanat Bülteni aylık olarak yayınlanmakta olup, ücretsiz olarak halka dağıtılmaktadır. Ortaca yerli halkından kültür yönünden çok sayıda sanatçı yetişmiştir. TRT Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Ahmet Bayat ve Zehra Bayat. Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Görevlisi Ali Orhan Dönmez. TRT İzmir Radyo THM Sanatçısı Selcan Gökçen. İzmir 9 Eylül üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü mezunu Opera Sanatçısı Betül Görgülü. 2001 yılında Hollanda’ da yapılan “ Dutch Jazz Competition “ yarışmasında 95 Ülke Sanatçısını geride bırakarak Avrupa Caz Birincisi ve 2002 ile 2003 yıllarında Avrupa 2. si seçilen Timuçin Şahin gibi sanatçılar sayılabilir.

        Gazeteci ve yazar olarak Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Asım Güneş, Koray Yalılı, Zeynel İlhan, Nadir Şahin, Erdal Atıcı, Nasuh Keser, Levent Gürbüzerol, Mehmet Yıldırım, Mehmet Bozkır, Cevat Çakıroğlu, Hüseyin Öcal, Zayit İzmir, Ferruh Akçabel, A.Osman Kılıç, Okşan Yılmaz, Eylem Türk, Zafer Kundakçı, Mehmet Keza Kundakçı, Tacit Tığlı yanında; dışarıdan gelip yerleşen vatandaşlarımız içerisinde şair ve yazar olarak Günür Karaağaç, Ali İhsan Tuncalı, Adnan Doğan, Osman Karaduman bunlara örnektir. Tiyatro dalında Ankara Devlet Tiyatro Sanatçısı Mehmet Gürkan, Devlet Tiyatro Sanatçısı Tamer Yılmaz Ortaca’ lı sanatçılarımızdandır. 

Bahçelievler Mah. 224. Sokak No4 Ortaca/Muğla - 0252 280 50 50

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.